Beneficii înot – de ce este sănătos să îl practici și cum îi ajută pe copii să se dezvolte armonios

beneficii înot

Dacă vrei să te apuci de înot atunci ești pe cale să iei una dintre cele mai bune decizii care țin de sănătatea ta. Motivul? Înotul aduce numeroase beneficii reușind să pună în mișcare toate grupurile de mușchi din corpul nostru. În plus, poate fi practicat de oricine, adulți și copii, indiferent de vârstă, precum și de persoanele care suferă de artrită, deoarece nu pune presiune pe articulații (din moment ce aproximativ 80-90% din greutatea corporală este susținută de apă).

Vorbim astăzi de un sport destul de complex, iar asta pentru că, după cum am spus deja, sunt puse în mișcare toate grupele de mușchi, cu condiția să avem grijă să variem mișcările de înot. Combinarea diferitelor tehnici va avea un impact și mai mare asupra rezultatelor pe care le putem obține. O prezentare a principalelor stiluri de înot poate fi găsită aici (sunt incluse și prezentări video ale mișcărilor corecte).

Practicând în mod regulat înotul nu doar că vom avea parte de numeroase beneficii aduse sănătății, ci și de o condiție fizică de invidiat. Așadar, acest sport este ideal atât în cazul persoanelor care își doresc să piardă câteva kilograme și să ajungă la greutatea dorită, cât și cazul celor care vor să fie mai sănătoși și să aibă o imunitate de fier.

Haide să vedem împreună care sunt cele mai importante beneficii de care te poți bucura atunci când practici înotul în mod regulat (adică de cel puțin 2-3 ori pe săptămână). Pe lângă aduți, și copiii au parte de aceleași avantaje oferite de înot, la ele adăugându-se însă unele specifice (evidențiate la final).

1. Prin înot slăbești sănătos

Au fost realizate mai multe studii, iar în urma acestora s-a ajuns la concluzia că înotul, alături de alte activități acvatice, joacă un rol foarte important în lupta cu kilogramele în plus. Dacă stăm să ne gândim puțin este și logic acest lucru – fiind un sport complex, care îți lucrează toți mușchii, o să arzi mai multe calorii decât dacă ai alerga de exemplu (și asta cu un impact minim asupra articulațiilor).

Înotul face parte din categoria sporturilor care ard cele mai multe calorii, și asta fiind nevoie doar de o intensitate scăzută spre medie a antrenamentului. Dacă o să înoți la o intensitate ridicată, atunci într-o oră poți arde până la 700-800 de calorii. Așadar, dacă vrei să pierzi mai multe kilograme în plus, apelând la înot, precum și la o alimentație echilibrată și sănătoasă, vei reuși să slăbești chiar din prima lună.

2. Ajută la creșterea tonusului muscular și a forței mușchilor

Față de alergare sau alte activități aerobice, înotul își aduce mult mai semnificativ contribuția la creșterea tonusului muscular și a forței mușchilor. Acest lucru se datorează rezistenței apei care se opune mișcării (apa are o densitate de aproximativ 12 ori mai mare decât aerul).

slăbire sănătoasă înotând

Fiind un sport de rezistență, mișcările repetate din timpul înotului te vor ajuta așadar să îți formezi o musculatură puternică, precum și o masă musculară tonifiată în urma arderii grăsimii.

3. Îmbunătățește sănătatea inimii

Înotul este un antrenament eficient când vine vorba de sănătatea sistemului cardiovascular. Printre beneficii aici amintim:

 • stimularea circulației sangvine
 • întărirea inimii
 • scăderea ritmului cardiac
 • contribuția pe care o aduce o sesiune de înot la menținerea unei tensiuni arteriale stabile
 • creșterea rezistenței la efort
 • reducerea riscurilor de apariție a bolilor cardiovasculare

4. Are un efect benefic asupra sistemului osos

Persoanele în vârstă (și mai ales doamnele) vor putea profita la maxim de pe urma acestui beneficiu oferit de sesiunile regulate de înot. Riscul de apariție a osteoporozei scade, iar mai multe studii au scos a iveală faptul că înotul mărește rezistența oaselor, protejând în aceași timp articulațiile.

Întărirea ligamentelor articulare (prevenind în acest fel posibile leziuni) este un alt beneficiu adus de înot care merită menționat, alături de devoltarea flexibilității întregului corp și a mobilității. Poate fi așadar considerat și un excelent exercițiu de stretching.

5. Crește capacitatea pulmonară și te ajută să ții sub control astmul și alergiile

De creșterea capacității pulmonare cu siguranță știai deja. Însă știai că există studii recente care au demonstrat contribuția pe care o aduce înotul la scăderea frecvenței afecțiunilor respiratorii și ținerea sub control a astmului și a alergiilor?

După cum am precizat deja, înotul este un sport de rezistență, iar prin practicarea sa organismul are nevoie de o cantitate mai mare de oxigen. Asta înseamnă că practicând în mod regulat înotul o să avem parte de plămâni mult mai puternici.

În ceea ce reducerea simptomelor astmului și scăderea frecvenței afecțiunilor respiratorii, aceste beneficii se datorează și condițiilor în care se practică înotul, fiind vorba mai exact de mediul umed, lipsit de praf.

6. Te scapă de stres, precum și de oboseala fizică și psihică

Trăim într-un secol agitat, în care stresul, anxietatea și depresia u devenit niște probleme comune pe care nici nu le mai băgăm în seamă. Ele nu trebuie însă ignorate niciodata.

Înotul te poate ajuta să scapi de astfel de stări precum și să scazi foarte mult riscul ca ele să își facă apariția în viața ta. Nimic nu se compară cu relaxarea de care avem parte atunci când înotăm și socializăm într-un mediu plăcut.

înot în aer liber

Alte beneficii

Lista cu avantaje pe care le are de oferit înotul este una mult mai largă. Așadar, pe lângă toate cele menționate mai sus, dintre beneficii mai amintim:

 • scade nivelul de trigliceride și îmbunătățește colesterolul
 • reduce riscul apariției diabetului
 • îmbunătățește postura corporală
 • te ajută să dormi mai bine
 • îmbunătățește dezvoltarea psihomotorie
 • încetinește procesul de îmbătrânire

Copiii pot profita la maxim de toate beneficiile aduse de înot

După cum ți-ai putut da seama citind tot până aici, înotul este un sport ideal petru copii. Asta pentru că avem în față o activitate care joacă un rol foarte important în dezvoltarea fizică armonioasă a copiilor, antrenând întreaga musculatură fără a pune presiune pe articulații (care în cazul copiilor sunt mult mai vulnerabile).

Pe lângă toate cele menționate mai sus nu trebuie să uităm nici de faptul că practicând înotul copiii vor învăța să își fixeze ținte pe care le atingă, se vor bucura de o îmbunătățire a încrederii în propriile forțe, este o formă plăcută de divertisment și socializare și crește imunitatea și rezistența la efort.

beneficii înot copii

Leave a Reply