Pectina de măr reușește să fie mereu în centrul atenției datorită numeroaselor beneficii pe care le oferă sănătății noastre, dar și pentru că ne putem bucura de un ajutor binevenit atunci când vrem să slăbim. Cu toate acestea, sunt destul de puține persoanele care într-adevar știu ce este pectina de măr și în ce situații se recomandă să apelăm la suplimentele care o conțin sub formă concentrată sau în combinație cu alte substanțe nutritive.
Folosită preponderent în industria alimentară (la conservarea fructelor ori la îngroșarea gemurilor), în ultimii ani pectina a început să își facă apariția și în alte domenii, ca de exemplu medicină (aflându-se în compoziția unor tablete sau geluri) și cosmetologie (fiind prezentă în special în cazul măștilor pentru ten). De curând s-a descoperit că poate fi folosită și atunci când vrem să slăbim, reușind să accelereze procesul.
Vreau să menționez chiar de la început faptul că întregul articol face referire la pectina în starea sa naturală, nu la cea sintetică, aceasta din urmă fiind de evitat, ea făcând parte din categoria „E-urilor” (mai exact E440), care nu sunt bune pentru sănătate. Da, poate că la nivel industrial este mai ușor de obținut pectina în mod sintetic, însă nu va reuși niciodată să aducă toate beneficiile pe care le poate oferi cea pe care o luăm în mod natural, direct din natură.
Ce este pectina și care sunt principalele surse naturale?
Pectina este o polizaharidă care se găsește în mod natural în multe fructe și legume (de exemplu, consumând zilnic 500 de grame de fructe și legume iei din acestea aproximativ 5 grame de pectină). Ea face parte din categoria fibrelor solubile, iar motivul principal pentru care e folosită în special în domeniul alimentar este legat de faptul că joacă rolul de „lipici”. Mai exact, la prepararea gemului ea formează o „plasă moleculară” care reține lichidele și îi oferă gemului acea textură specifică. Este așadar un foarte bun agent de îngroșare, dar și stabilizator și agent de reținere a apei.
Te întrebi care sunt fructele și legumele care conțin într-o cantitate mare această fibră solubilă? Primul loc aparține merelor, în compoziția acestora regăsindu-se o cantitate destul de mare de pectină. De menționat că aceasta se găsește în special în coaja de mere, fiind așadar de preferat să mănânci merele cu tot cu coajă pentru a beneficia de toate substanțele nutritive pe care le conțin.
Continuând cu fructele care sunt bogate în această fibră solubilă, scot în evidență faptul că citricele în general o conțin într-o cantitate mai mare. De pe listă mai fac parte cireșele, roșiile, morcovii, piersicile, perele, mazărea, cartofii și fasolea verde.
Iată așadar că ai toate motivele să consumi în mod constant fructe și legume, fiind de preferat să le includem în dieta noastră zilnică, indiferent dacă urmărim sau nu o scădere în greutate. Până la urmă fructele și legumele au rolul de a ne oferi energie și de a ne menține sănătatea, jucând un rol foarte important atunci când vine vorba de un stil de viață care să ne permită să trăim până la adânci bătrâneți.
Despre beneficiile oferite de pectina de măr
După cum spuneam, ne putem bucura de foarte multe avantaje atunci când apelăm la pectina de măr, singura condiție fiind aceea de a ne asigura că sursa este una naturală.
- Te ajută să slăbești – de-a lungul timpului s-a dovedit că pectina de măr ne ajută să slăbim într-un ritm mai rapid, fără a fi pusă în pericol sănătatea din momentul ce totul se întâmplă natural. Drept urmare aceasta este prezentă în compoziția mai multor produse de slăbit sau diete.
- Ajută la scăderea colesterolului – conform unui studiu publicat în European Journal of Clinical Nutrition vol. 66, pag. 591–599 (2012) pectina din mere ne ajută să menținem nivelul de colesterol la o valoare normală.
- Susține menținerea unei glicemii stabile – persoanele care suferă de diabet pot apela la această fibră solubilă pentru stabilizarea nivelului de glucoză din sânge.
- Are efect prebiotic – contribuie așadar la menținerea echilibrului florei intestinale.
- Susține sănătatea digestivă – pectina de măr ne ajută să rezolvăm unele probleme digestive sau legate de colon. De exemplu, în funcție de doză, putem să scăpăm de constipație sau de diaree.
- Te protejează împotriva cancerului de colon
Contraindicații și efecte adverse
Pectina de măr are contraindicații sau efecte adverse? Este o întrebare cât se poate de normală, căreia voi încerca să îi ofer un raspuns în continuare.
Legat de contraindicații, trebuie menționat că persoanele care suferă de alergie la citrice, fistic și caju trebuie să evite suplimentele care conțin pectină, deoarece pot să apară reacții adverse. De asemenea, trebuie să știi că suplimentele cu fibre pot să scadă eficiența unor medicamente, în special atunci când sunt luate în același interval orar (aici trebuie să ai grijă mai ales dacă iei antidepresive triciclice, medicamente pentru inima sau medicamente pentru diabet).
Efecte adverse care pot să apară:
- un ușor deranj la stomac (lucru care este valabil în cazul oricăror altor suplimente care conțin fibre)
- scăderea poftei de mâncare (care însă dacă vrei să slăbești poate fi privită drept un avantaj, nu efect advers)
- scăderea absorbției unor minerale