Există un tratament eficient pentru hipertensiunea arterială?

hipertensiune arterială

Hipertensiunea arterială trebuie privită ca fiind un factor de risc cardiovascular destul de important, deoarece pe termen lung pune o presiune suplimentară atât pe vasele de sânge, cât și pe inima noastră.

Înainte de a discuta însă despre hipertensiune, considerăm că este necesar să spunem câteva cuvinte despre ce reprezintă tensiunea arterială, nu-i așa? Pe scurt, tensiunea arterială este acea forță cu care sângele, în momentul în care circulă prin artere, apasă pe pereții acestora. Practic valoarea tensiunii este dată atât de cantitatea de sânge care este pompată de către inimă, cât și de rezistența pe care o arată arterele în timpul circulației.

Putem vorbi de hipertensiune arterială în momentul în care avem creșteri ale valorilor tensiunii sistolice care trec de 140 mmHg și a tensiunii arteriale diastolice care trec de 90 mmHg. Din cauza hipertensiunii arteriale este necesar ca inima să lucreze mai mult astfel încât să poată pompa sângele în corp, iar acest lucru va duce, pe termen lung, la slăbirea mușchiului inimii.

Ce simptome putem avea atunci când suferim de hipertensiune

  • dureri de cap
  • oboseală care se manifestă chiar dacă dormim suficient
  • țiuituri în urcehi (acufene)
  • stări de amețeală

Există tratament eficient pentru hipertensiunea arterială?

De-a lungul timpului au fost realizate mai multe studii privind tratamentul care trebuie urmat pentru a ține sub control tensiunea arterială. Cu toate acestea, mulți medici încă sunt de părere că, atunci când descoperim la timp că sunt predispuși sau avem deja o formă ușoară de hipertensiune arterială, un prim pas important ce trebuie făcut îl reprezintă schimbarea stilului de viață.

Așadar nu trebuie să ne aruncăm din prima la un tratament cum este cel cu Cardio Active de exemplu, ci să începem cu mici schimbări spre o viață mai sănătoasă și activă. Abia după aceea dacă nu sunt îmbunătățiri putem trece la un tratament cu medicamente (recomandate de medic!).

Ce modificări putem aduce stilului de viață?

În primul rând, este recomandat să devenim mult mai activi fizic. Obezitatea, sedentarismul, alături de o dietă bogată în grăsimi și sare reprezintă o cale sigură spre creșterea valorii tensiunii arteriale. Dacă mai adăugăm în ecuație și fumatul, alături de consumul de acord… rețeta este garantată.

Așadar, e bine să facem sport (o opțiune bună aici este reprezentată de înot) sau, dacă din diferite motive nu este posibil acest lucru, este suficient să facem o plimbare scurtă de 20-30 de minute în fiecare zi.

Un alt lucru pe care trebuie să îl facem este să scăpăm de obiceiurile nesănătoase, precum sunt fumatul și consumul de alcool (mai ales dacă nu prea știm ce înseamnă cuvântul moderație). Adăugăm pe listă și scăderea aportului de sare și grăsimi / prăjeli. Introducerea în meniul zilnic a fructelor și legumelor este o idee mai mult decât bună.

În ceea ce privește starea noastră psihică, medicii mai recomandă evitarea oboselii, dar și a stresului exagerat (sau să fim supuși în mod constant unor emoții puternice.

Abia după ce am bifat toate cele menționate mai sus, dacă nu o să reușim să ținem sub control hipertensiunea arterială, medicul ne va recomanda un tratament care, în cele mai multe cazuri, va trebui să îl urmăm constant pentru întreaga noastră viață.

Leave a Reply